GEA Kop


groeiplatformgea.nl > Nieuws

Welkom
GEA opleidingen
GEA studiebegeleiding
GEA boek: Enterprise Coherence Governance
GEA proefschrift
GEA boek: Sturen op samenhang op basis van GEA
Visie
Organisatie
GEA resultaten 2017
GEA resultaten 2016
GEA resultaten 2015
GEA resultaten 2014
GEA resultaten 2013
GEA resultaten 2012
GEA resultaten 2011
GEA resultaten 2010
GEA resultaten 2009
GEA resultaten 2008
GEA resultaten 2007
Links
GEA extranet
ContactUitnodiging GEA-sessie, woensdag 9 december 2015

10-11-2015

‘Architectuurcompetenties op enterpriseniveau’

Wat: GEA sessie
Waar: Ringwade1, Nieuwegein (A-toren Ordina, Ruimte A11.6)
Wanneer: 9 december 2015, ontvangst 13.00 uur, start 13.30 uur, einde 17.00 uur

Architectuur ontwikkelt zich in hoog tempo van conceptuele beschrijvingen met een partiële scope op tactisch/operationeel niveau naar een stuurinstrument met een integrale scope op strategisch niveau. Deze ontwikkeling stelt nogal wat eisen waar architecten aan moeten voldoen.In deze GEA-sessie gaan de sprekers in op het steeds belangrijker wordende thema ‘architectuurcompetenties op enterpriseniveau’.

Naast de inhoudelijke behandeling van het begrip competenties in termen van pro’s en contra’s, wordt getoond hoe een ‘enterprise competentie profiel’ voor de enterprise architectuurfunctie met behulp van GEA wordt vormgegeven.

Ook wordt deze middag ingegaan op de verschillen in dezen met de informatie architectuurfunctie. Tot slot bestaan er deze middag de nodige mogelijkheden om te netwerken.


GEA staat voor ‘General Enterprise Architecting’. Om het open karakter van GEA verder vorm te geven is besloten de GEA sessies voor iedereen toegankelijk te maken. In dit kader nodigen we u dan ook graag uit voor de GEA sessie van woensdag 9 december 2015.

Tijdstip Onderwerp
13.00 uur - 13.30 uur: Ontvangst en opening

13.30 uur - 14.30 uur: Competenties: voor- en nadelen
Dr. Wouter Schoonman

14.30 uur - 15.00 uur: Pauze

15.00 uur - 16.00 uur: Architectuur competenties op enterprise niveau
Drs. Jules de Ruijter

16.00 uur - 16.15 uur: Status Ontwikkeling GEA
Dr. Roel Wagter

16.15 uur – 17.00 uur Evaluatie en netwerken

Competenties: voor- en nadelen
Competenties zijn een blijvertje. Sinds de kernpublicatie van Hamel en Prahalad uit 1990 zijn competenties in de hele wereld omarmd als de manier om mensen en functies te beschrijven. Dit heeft geresulteerd in duizenden modellen zonder veel samenhang. De vraag is wat de gemiddelde HRM-er of manager er mee moet. In deze bijdrage van Dr. Wouter Schoonman komen de voor- en nadelen uitvoerig aan de orde.


Architectuur competenties op enterprise niveau
Het effectief werken met architectuur begint met het kennen van de strategische doelen van de organisatie. Het werken met architectuur eindigt niet specifiek ergens, het werkt door in alle onderdelen van organisaties en het werk van medewerkers. Het begin is dus het meest duidelijk. En in dit begin ligt ook de rol van de enterprise architect.
Hoe weet een organisatie (dus niet alleen de architect zelf) dat een enterprise architect goed is toegerust voor zijn job? Hoe weet een organisatie dat hij het goede gedrag vertoont om successen te realiseren als architect? Het makkelijke antwoord is: door op de juiste competenties te selecteren.
Binnen GEA is voor de rol enterprise architect een competentieprofiel opgesteld en uitgewerkt. In dit profiel zijn de competenties en de taakgebieden van de enterprise architect aan elkaar gerelateerd. In de presentatie van Drs. Jules de Ruijter komen de ruime mogelijkheden van gebruik van dit model aan de orde, maar ook de vergelijking met de competenties van de informatie architect en enkele kritische kanttekeningen met betrekking tot het gebruik van het GEA competentieprofiel.

Inschrijven
In geval van interesse in deze sessie kunt u zich aanmelden via roel.wagter@it-eye.nl. We zien uw aanmelding graag tegemoet.

LinkedIn groep GEA
Er is een GEA groep actief op LinkedIn. Deze groep is actief onder de naam GEA: General Enterprise Architecting. In deze groep wordt de laatste informatie over GEA gedeeld en worden interessante discussies gevoerd. We verwelkomen u graag in deze groep.

Bio Dr. Wouter Schoonman
Wouter Schoonman (59) houdt zich al meer dan 35 jaar bezig met de fit tussen mens en werk. Hij doet dat als bedrijfspsycholoog, testdeskundige en als lector assessment. Hij werkt vanuit zijn eigen praktijk Psy Tech; deze bevindt zich zes maanden per jaar buiten Nederland. Zijn belangrijkste competentie is het bijdragen aan deugdelijke en fatsoenlijke beoordeling. Behalve als hij Za-Zen beoefent: dan is beoordeling juist niet aan de orde.
Referenties:
• Hamel, G. and C. Prahalad (1990). The core competence of the corporation. Harvard Educational Review, 68 (3): 79-93.
• Schoonman, W. (2012). Mensen beoordelen – voor HR professionals. Amsterdam: De Witte Ridders.
• Schoonman, W. (2013). Mensen beoordelen – voor managers. Amsterdam: De Witte Ridders.

Bio Drs. Jules de Ruijter

Jules de Ruijter is Partner en Business architect bij IT-eye. Met ruim 25 jaar ervaring als architect en in leidinggevende rollen. Vanaf het begin van zijn loopbaan staan taken die we nu tot architectuur rekenen vol in zijn belangstelling, hoewel in die eerste jaren het label architect niet gehanteerd werd. Op zoek naar structuur en samenhang is evenwel de rode draad in zijn werkhistorie. Jules is ook een actief lid van het kernteam GEA.
Als architect, vaak actief als enterprise architect of business architect, wordt Jules gedreven door de relatie tussen bedrijfsdoelen en de resultaten van verandertrajecten, cq het realiseren van ambities. Sterk in het verbinden van mensen en het motiveren van teams. Veel ervaring met het opstellen en toepassen van architecturen en met het leren omgaan van organisaties met architectuur als hulpmiddel om doelen te bereiken. Spreekt de taal van de boardroom en van de (proces- en IT-) analisten & ontwikkelaars.

 

 Presentaties GEA meeting 22 maart 2017 beschikbaar
De presentaties van de GEA meeting van 22 maart 2017 zijn beschikbaar via http://www.groeiplatformgea.nl/default.asp?id=...
Meer...
 


Uitnodiging GEA Sessie woensdag 22 maart 2017
Uitnodiging GEA Sessie Woensdag 22 maart 2017   ‘GEA® en BIZBOK® een gouden koppel?&rsqu...
Meer...
 


Presentaties GEA meeting 7 december beschikbaar
De presentatires van de GEA meeting van 7 december 2016 kunt u downloaden via: http://www.groeiplatformgea.nl/default.as...
Meer...
 


Nieuwsarchief