GEA Kop


groeiplatformgea.nl > Nieuws

Welkom
GEA opleidingen
GEA studiebegeleiding
GEA boek: Enterprise Coherence Governance
GEA proefschrift
GEA boek: Sturen op samenhang op basis van GEA
Visie
Organisatie
GEA resultaten 2017
GEA resultaten 2016
GEA resultaten 2015
GEA resultaten 2014
GEA resultaten 2013
GEA resultaten 2012
GEA resultaten 2011
GEA resultaten 2010
GEA resultaten 2009
GEA resultaten 2008
GEA resultaten 2007
Links
GEA extranet
ContactUitnodiging GEA-meeting 23 september 2015

30-7-2015

Datastrategie op enterpriseniveau

Architectuur ontwikkelt zich in hoog tempo van conceptuele beschrijvingen met een partiële scope op tactisch/operationeel niveau naar een stuurinstrument met een integrale scope op strategisch niveau. In deze GEA-sessie gaan de sprekers in op het steeds belangrijker wordende thema ‘datastrategie’ en de positionering hiervan op enterpriseniveau. Naast de inhoudelijke behandeling van dit thema wordt getoond hoe de positionering op enterpriseniveau met behulp van GEA wordt vormgegeven. Ook wordt deze middag ingegaan op toepassing in de praktijk aan de hand van een casus bij University Medical Center Groningen (UMCG). Tot slot bestaan er deze middag de nodige mogelijkheden om te netwerken.
GEA staat voor ‘General Enterprise Architecting’. Om het open karakter van GEA verder vorm te geven is besloten de GEA sessies voor iedereen toegankelijk te maken. In dit kader nodigen we u dan ook graag uit voor de GEA sessie van woensdag 23 september 2015.

Uitnodiging GEA meeting woensdag 23 september 2015


In control of my health enterprise data
De beschikbaarheid van duurzame data uit zorg/werkprocessen is van grote waarde. Dat geldt voor zorginstellingen én patientengroepen, maar dat geldt ook voor de directe relatie tussen arts en patiënt. Shared Decision Making en Patient Partner zijn ontwikkelingen die de waarde van data nog versterken. Personalized Medicine is afhankelijk van de beschikbaarheid van data en is dichter bij dan we denken. De beschikbaarheid van data is ook een voorwaarde voor nieuwe verhoudingen die ontstaan in de zorg. Patiënt en behandelaar worden steeds meer partners met als gezamenlijk doel het bereiken van een optimaal niveau van gezondheid met de bijbehorende kwaliteit van leven. De gezondheidszorg functioneert daarbij als een facilitator in zelf(zorg)management, met indien nodig een behandeling.
Weinig zorginstellingen hebben op dit moment goede oplossingen voor het snel beschikbaar maken en onderling delen van data. Ze zijn niet 'in control’ over hun enterprise data. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren: data die 'gevangen zit' in applicatie silo's, onvoldoende middelen voor goed databeheer en het ontbreken van adequate enterprise data governance. Een voorwaarde om deze factoren aan te pakken is een architectuur die uitgaat van uitwisselbaarheid en duurzame beschikbaarheid van data. Toepassing van de principes van GEA is een logische eerste stap voor een instelling om tot de gewenste greep op enterprise data te komen. Peter Walgemoed neemt ons deze middag mee in zijn visies en ervaringen in dezen.
Peter Walgemoed is natuurkundige met een MBA achtergrond. Na een uitdagende internationale tijd bij Philips Medical Systems startte hij in 2000 zijn bedrijf Carelliance, een samenvoeging van Care en Alliantie. Als ondernemer heeft hij een passie voor het beschikbaar maken van duurzame zorg data, van zowel patient als professional, onafhankelijk van de gebruikte soft- en hardware. Hij is betrokken geweest bij duurzame data ontwikkelingen in de media sector en was lid van de Governance Board van de open source foundation DuraSpace. Recent was Peter betrokken bij het opzetten van een genetische (BioIT) service organisatie van Erasmus MC. Hij heeft samen met iMMovator de ontwikkeling Dutch Health Hub (Big data netwerk voor zorg en onderzoek) begeleid. Verder is hij ondermeer via de IHE betrokken bij de Vendor Neutral (Enterprise) Archive data diensten ontwikkeling.

Toepassing van datastrategie m.b.v. GEA bij University Medical Center Groningen
Leon van der Krogt en Ben van der Veen geven een presentatie over de toepassing van de GEA-methodiek binnen de context van University Medical Center Groningen. Zij geven een presentatie waarin zij u overtuigen van het feit dat datastrategie impact heeft op meerdere perspectieven en daarmee op de strategie van de organisatie. Zij tonen aan dat een organisatie vanuit diverse invalshoeken in aanraking komt met dit fenomeen. Zoals technologie, thema’s en requirements. Aan het eind van de presentatie geven de sprekers door de toepassing van GEA extra inzicht en besef mee van de impact van datastrategie op de organisatiestrategie en de onderlinge samenhang.
 

Leon van der Krogt is leadarchitect, coördinator systeembeheer en procesmanager configuration CMBD bij University Medical Center Groningen (UMCG). Leon is sinds 1992 actief op het gebied van ICT , onder andere bij de Postbank als ICT-specialist en als senior consultant Bij Pink Elephant. Vervolgens heeft hij sinds 2001 diverse rollen in de gezondheidszorg vervuld waaronder senior adviseur, projectleider en architect.

Ben van der Veen is zijn loopbaan gestart in 1996 vanuit de Klinische Chemie en benutte zijn competenties als klinisch chemisch analist binnen een R&D afdeling. Tijdens deze periode bedacht en maakte Ben eigen oplossingen ten gunste van de organisatie. De vervolgstap naar gediplomeerd Software Engineer was geen vreemde, om door te stromen als leadarchitect. Vervolgens heeft hij diverse rollen in de gezondheidszorg en andere branches vervuld, waaronder cluster coördinator en Hoofd ICT. Op dit moment werkt hij vanuit Ordina bij diverse organisaties als Enterprise- en Solution Architect. Ben is lid van het kernteam GEA en beschouwt architectuur als een instrument dat stuurt op samenhang vanuit een integrale benadering op strategisch niveau.Presentaties GEA meeting 22 maart 2017 beschikbaar
De presentaties van de GEA meeting van 22 maart 2017 zijn beschikbaar via http://www.groeiplatformgea.nl/default.asp?id=...
Meer...
 


Uitnodiging GEA Sessie woensdag 22 maart 2017
Uitnodiging GEA Sessie Woensdag 22 maart 2017   ‘GEA® en BIZBOK® een gouden koppel?&rsqu...
Meer...
 


Presentaties GEA meeting 7 december beschikbaar
De presentatires van de GEA meeting van 7 december 2016 kunt u downloaden via: http://www.groeiplatformgea.nl/default.as...
Meer...
 


Nieuwsarchief