GEA Kop


groeiplatformgea.nl > Nieuws

Welkom
GEA opleidingen
GEA studiebegeleiding
GEA boek: Enterprise Coherence Governance
GEA proefschrift
GEA boek: Sturen op samenhang op basis van GEA
Visie
Organisatie
GEA resultaten 2017
GEA resultaten 2016
GEA resultaten 2015
GEA resultaten 2014
GEA resultaten 2013
GEA resultaten 2012
GEA resultaten 2011
GEA resultaten 2010
GEA resultaten 2009
GEA resultaten 2008
GEA resultaten 2007
Links
GEA extranet
ContactUitnodiging GEA sessie woensdag 24 september 2014

15-7-2014

 GEA: hét stuurinstrument waardoor architectuur waarde toevoegt


Wat: GEA sessie
Waar: Ringwade1, Nieuwegein (A-toren Ordina, Ruimte B 4.02)
Wanneer: 24 september 2014, ontvangst 13.00 uur, start 13.30 uur, einde 17.00 uur.
Wie: Theo-Jan Renkema, Roel Wagter, Coen de Bruijn

Bestaat er in uw organisatie een moeilijk te overbruggen kloof tussen business en IT? Komt het voor dat projecten vroegtijdig falen of uit de hand lopen? Zijn de beloften van het werken onder architectuur ingelost? Wordt de architectuurvisie gedragen door de bestuurders van de organisatie? Om een antwoord op deze vragen te formuleren heeft een groep experts het initiatief genomen tot de ontwikkeling van het GEA gedachtegoed. De wetenschappelijke onderbouwing van GEA is recent afgerond. Om het open karakter van GEA verder vorm te geven is besloten de GEA sessies vanaf heden voor iedereen toegankelijk te maken. In dit kader nodigen we u dan ook graag uit voor de GEA sessie van woensdag 24 september 2014. Tijdens deze sessie delen een aantal boeiende sprekers hun praktijkervaringen. Op deze middag staan 3 onderwerpen centraal:


1. Principle-based architectuur: van gelijk hebben naar gelijk krijgen.
Al jaren is bekend dat architectuur een belangrijk middel is om tot een succesvolle alignment van business & ICT te komen. Zeker in de financiële dienstverlening waar ICT inmiddels het kloppende hart van de klantbediening is. Maar succesvol omgaan en echt toepassen van ICT architectuur is een weerbarstig proces. Na verschillende ervaringen heeft de Rabobank voor een principle-based aanpak gekozen. Hiermee werd voor een nieuwe aanpak, met minder architecten, maar meer resultaat gekozen. Theo-Jan Renkema neemt u mee in de essentie en resultaat van deze aanpak en in het – nog steeds voortgaande – veranderproces om tot een deze nieuwe vorm van business architectuur te komen.


Theo-Jan Renkema is adjunct directeur van Rabobank Nederland en verantwoordelijk voor de afdeling Architectuur & Informatiemanagement binnen het directoraat Groep ICT. Hij heeft meerdere functies vervuld waarin ondernemen met ICT een belangrijke rol speelt, de afgelopen 15 jaar binnen Rabobank. Zo was hij voorafgaand aan zijn huidige functie onder meer verantwoordelijk voor de klantformule van de consumentenmarkt en voor de vernieuwing van de virtuele kanalen van Rabobank. Oorspronkelijk is hij opgeleid als bedrijfseconoom en bestuurlijke informatiekundige, tevens promoveerde hij in de technische bedrijfskunde op een onderzoek op het terrein van ICT economics.


2. Workshop paradigmshift ‘the third wave of architecture’
GEA is de eerste exponent is van ‘the third wave of architecture’. Dit stelt Roel Wagter op basis van zijn proefschrift ‘Enterprise Coherence Governance’. Hij neemt ons mee in een aantal sheets van en gebaseerd op Gartner publicaties en maakt hiermee duidelijk wat de respectievelijke ‘waves’ in hoofdlijnen zijn. Hierna gaan we over tot het uitvoeren van een workshop met als doel de aanwezige organisaties en gebruikte architectuurmethoden te positioneren op de respectievelijke ‘waves of architecture’. De output van deze workshop zal mede de basis vormen voor een onderbouwing van de in de aanhef genoemde stelling, alsook een publicatie.


Roel Wagter, partner bij IT-eye en gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het gebied van Enterprise Architecture is voorzitter van de Stichting Groeiplatform GEA. Hij heeft vele directie-, management- en adviesfuncties uitgevoerd waarin hij meer dan 30 jaar ervaring heeft opgedaan op het gebied van business en IT alignment. Roel is de founding father en eerste auteur van de internationaal bekende methode Dya® (Dynamic Enterprise Architecture). Begin 2006 nam hij het initiatief tot de ontwikkeling van ‘General Enterprise Architecting’ (GEA). Van 1990 tot heden publiceerde hij vele boeken, artikelen en wetenschappelijke papers op het gebied van Enterprise Architecture. Hij richtte in dit kader de Stichting Groeiplatform GEA op waaraan vele grote organisaties deelnemen vanuit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschappelijke wereld (www.groeiplatformgea.nl).


3. Datamanagement bij de ABN Amro.
Coen de Bruijn, hoofd informatiemanagement van ABN AMRO, geeft een presentatie over de wijze waarop hij bij ABN AMRO Datamanagement en Datakwaliteit heeft georganiseerd. Datakwaliteit wordt gemeten en vervolgens gebruikt om op managementniveau de voortgang van datamanagement te bespreken. Aansluitend hierop zullen we nagaan hoe deze aspecten aan de GEA-modellen gerelateerd kunnen worden en welke inzichten dat oplevert.


Coen de Bruijn is momenteel Manager Business Architectuur bij ABN AMRO. Daarvoor vervulde hij verschillende rollen in het gebied van Information Management, waaronder Manager Enterprise Information Management en Data Mining Consultant. Zijn carrière begon bij SPSS als Trainer Statistiek. In 2010 verscheen zijn boek "Van tofu krijg je geheugenverlies" over gestuntel met statistiek in de politiek, media en reclame. Coen schrijft wekelijks een blog over Key Performance Illusion, waarin hij de valkuilen van KPI-gebruik toelicht.

Inschrijven

Deelname aan deze GEA-bijeenkomst is gratis en beperkt tot ca. 40 personen. Schrijft u zich dus snel in via roel.wagter@it-eye.nl.


Met vriendelijke groet,
namens het kernteam GEA,


Roel Wagter
Voorzitter Stichting Groeiplatform GEA.Presentaties GEA meeting 22 maart 2017 beschikbaar
De presentaties van de GEA meeting van 22 maart 2017 zijn beschikbaar via http://www.groeiplatformgea.nl/default.asp?id=...
Meer...
 


Uitnodiging GEA Sessie woensdag 22 maart 2017
Uitnodiging GEA Sessie Woensdag 22 maart 2017   ‘GEA® en BIZBOK® een gouden koppel?&rsqu...
Meer...
 


Presentaties GEA meeting 7 december beschikbaar
De presentatires van de GEA meeting van 7 december 2016 kunt u downloaden via: http://www.groeiplatformgea.nl/default.as...
Meer...
 


Nieuwsarchief